Kisharsányban, a Bocor Fogadóban olyan barátsággal fogadjuk a vendéget, mintha már rég országos cimborák lennénk! – mondja vidáman, energikusan Csoba Balázs, a Bocor Fogadó (és a villányi Bocor Pince) ügyvezetője, lelkes csapatának vezetője, tagja és egyben mindenese, aki (ha kell) füvet nyír, süt-főz, a pultba is beáll, és persze vendéget fogad a Bocor Fogadóban, mely a Villányi életérzés a nyugalom szigete.
Csoba Balázs fiatalember, aki a kommunikációs főiskolát elvégezve ugyan néhány évig más területeken dolgozott, de egy sikeres pályázatnak és édesapja segítségének köszönhetően, miközben okleveles borbíráló lett, végre hozzáláthatott édesapjával együtt a kisharsányi Bocor Fogadó megvalósításához, melynek munkálataiból az első kapavágástól a malterkeverésen, a bontott téglák tisztításán és a füvesítésen át az egyedi bútorok megtervezéséig mindenből kivette a részét. Most pedig, hogy a fogadó már egy éve kész, és közben további fejlesztéseken is munkálkodik, azért ő vásárol a pécsi piacon friss zöldséget-gyümölcsöt-húsfélét, mert szereti tudni, mi kerül a vendég tányérjába, miután kitűnő szakácsa elkészíti azt. Ráadásul nem is akárhogy: Balázs szerint a „szemtelenül fiatal, mindösszesen 23 éves” szakácsuk egy 30 éves múltra visszatekintő, nívós csárdában dolgozott, s az itt szerzett tapasztalatnak köszönhetően úgy lett a magyaros konyhának mestere, hogy közben (a vendégek állítása szerint) azt valami igazi, egyéni ízzel úgy tudja megbolondítani, hogy csudájára járnak mangalicacsülkös babgulyásának épp úgy, mint harcsapaprikásának. Ha még azt is hozzátesszük ehhez, hogy itt a kontinentális reggeli egy sváb házaspár kolbász-, hurka- és stifoldercsodáival egészül ki, akkor bizonyára nem gondolkodnak a jövendő vendégek, hová is induljanak néhány napra kikapcsolódni. Azért eláruljuk, hogy a korszerű táplálkozás híveire, sőt a laktózérzékenyekre is gondoltak: étlapjukon, mely szándékosan kevesebb féle, de annál kitűnőbb minőségű ételt kínál, ilyen választék is van.
A Bocor Fogadó 100 m²-es, kemencés filagóriájáról épp a Bocor-dűlőre látni, melyről azért nevezték el a fogadót, mert a négy közeli dűlő neve közül ez tűnt a legjobbnak, ez adja vissza leginkább a környék toszkán hangulatát szőlőültetvényével, lankáival. A fogadóban 9 db prémiumkategóriás, fürdőszobás-vécés szoba található, köztük akadálymentesített is. Az egyedi tervezésű, rusztikus vonalú égerfa bútorok, a 180 cm (!) széles, kényelmes duplaágyak, a kellemes fehér-barna színek nyugalmat árasztanak, a csöndet a hangszigetelt falak garantálják. Nem zavarja légkondicináló zaja-hidege sem a vendéget: az ún. fan-coil rendszerű hűtésnek köszönhetően kellemes a hőmérséklet.
A kertben van medence, jakuzzi, teniszpálya, strandröplabdapálya, a fogadó épületében pedig finn és infraszauna, így helyben lehet relaxálni is, sportolni is.
A Bocor Fogadóban a vendégek csak reggelit kapnak, ebédet-vacsorát pedig a melegkonyhás villányi étteremben. Itt a magyaros étkekhez a Bocor névre keresztelt boraikat kínálják, melyek meg is vásárolhatók, de csak helyben, mert nem akarják azokat másutt is forgalmazni. Boraik saját, 3,5 he-os szőlőterületeikről, a fogadó köré telepített szőlőjükből készülnek úgy, hogy az általuk megálmodott ízt az Günzer Zoltán, a kiváló borász valósítja meg, akinek saját borai már évek óta arany és nagy arany érmesek a villányi borversenyen. A Bocor borok mellett vendégeiknek a Vylyan pincészet borait kínálják még, akikkel szoros együttműködésre törekszenek: a Bocor Fogadó azért hivatalos szállásadója Vylyan pincészetnek, mert amilyen magas minőséget boraival a pincészet képvisel a borpiacon, ugyanolyan magas minőséget képvisel a fogadó a vendéglátás és az üdültetés területén.
S mert tudják, hogy van, aki esküszik a saját főztjére: megvásárolják, előkésztik az ételt, segédkeznek a felszolgálásnál, borkínálásnál, így a vendégnek nincs más dolga, mint elkészíteni barátai részére a világ legjobb paprikását…
A vendégeknek a Bocor Fogadó a területén űzhető sportok mellett kerékpározási lehetőséget is nyújt: férfi, női bicikli áll rendelkezésükre, melyekkel most 3 utat járhatnak be, de rövidesen elkészül a Villányt Siklóssal összekötő szakasz is a bringások örömére a harkányi mellett.
A környék eseményekben és látnivalókban (Pécs, Siklós, Harkány) igen gazdag: szinte nincs hétvége kulturális rendezvény, fesztivál, koncert (Kiscsillag, Quimby) nélkül. Külön is figyelmükbe ajánlja a tulajdonos (főleg a kellemes időjárás miatt) a RozéMaratont (júl. 17. – 18.), az Ördögkatlan Fesztivált (aug. 4-8.) és a Villány–Siklósi Borút rendezvényeit, melynek a Bocor Pincészet is minősített tagja. S ha már borút, megemlítjük, hogy a szobaár tartalmazza a kisbuszos oda-vissza szállítás költségét a Bocor Fogadó vendégeinek, hogy mindenki nyugodtan fogyassza a jóféle borokat.
Az élet, a fejlesztés nem áll meg: most épül a kemping 120 m²-es, 15 autóbeállós parcellával, mely luxus szolgáltatást nyújt a lakóautóval, utánfutóval vagy sátorral érkezőknek a külön szociális helyiséggel (mosdók, konyha) és a kiépített víz- és árambekötéssel. Ugyancsak most épül a 8 szobából álló, 4 db apartmanház, külön konyhával, étkezővel.
A Bocor Fogadó (és a felújított, gyönyörű Bocor Pince) mindazt nyújtja, amit egy luxusszálló nyújt – sőt többet. Itt a tökéletes szolgáltatást személyes, baráti légkörben élvezheti a vendég, amit már visszaigazolnak azok az üdvözlőlapok és telefonok, melyeket vendégeitől név- és születésnapján kap az ügyvezető. Tőle tudjuk azt is, hogy aki egyszer itt bocorkodik, azaz megtapasztalja a villányi életérzést, a borvidék báját, a Bocor Fogadó és Apartmanház eleganciáját, a „Bor, Mosoly, Bocor” hármasság derűjét, az nem szabadul: visszatérő vendég lesz. Hogy meggyőződhessenek minderről, további tájékoztatásért tanulmányozzák a
www.bocorfogado.hu és a www.bocorpince.hu honlapot, és: ne feledjék a vidékjárók kedvenc honlapját, a Vidékjárót sem (www.videkjaro.hu)!
Látogassanak el tehát Villányba a Bocor Pincébe, szálljanak meg Kisharsányban a 4 napraforgós Bocor Fogadóban. Kérdéseikkel, foglalással keressék Csoba Balázs ügyvezetőt a +36-30-657-27-57-es telefonszámon, vagy írjanak az info@bocorpince.hu drótpostcímre!
A Villányi borvidék szívében elhelyezkedő Bocor Fogadó és
pincészet július elején mutatkozott be a médiának, kinyitva előttük
apartmanokkal és kempinggel kibővült turista paradicsomát. Az elsődleges
cél a vendéglátás és üdültetés – lássuk, mit kínálnak.
A Bocor Fogadó másfél hektáros területen helyezkedik el, amin
prémium minőségű, kilenc szobás vendégház és négy szomszédos apartman
található. Ezek mellett lehetőség van kempingezni is, a Magyar
Kempingszövetség négy csillaggal minősítette a teljes infrastruktúrával
ellátott kempingezésre szánt részt, amely egyébként 15 parcellából áll.
A kinti részhez még hozzá tartozik egy röplabda- és teniszpálya, valamint két darab pezsgőfürdő és egy játszótér.
A Bocor konyhájára inkább a magyaros vonal jellemző, minimális
újítással, de őrizve a hagyományokat. Ételeikhez saját borokat
párosítanak, amelyeket alapanyaga szintúgy saját szőlőültetvényekről
érkezik. Boraikat inkább a könnyed és gyümölcsös vonal jellemzi, nem túl
magas alkohollal.
A teljes szőlőültetvény 4,5 hektár, amin chardonnay-t,
portugiesert, cabernet franc-t éscabernet sauvignont, pinot noirt. Az
ültetvény egy része (nagyjából másfél hektár) a fogadó közvetlen
közelében helyezkedik el. A jövőben erre a területre terveznek
látványszüretet is.
A Bocor Fogadó a vidéki kikapcsolódást kínálja vendégeinek,
legyen szó családi nyaralásról, céges találkozókról vagy csapatépítő
tréningről.
A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg
A Bocor Fogadó a közeli dűlőről kapta a nevét, amelynek az aljában
épült. A sváb parasztházakat idéző stílus belül modern kialakítást
takar. A vendég pedig nem tud olyat kérni, amit ne oldana meg a
személyzet.
Kevés olyan vendéglátóhely működik manapság, ahol nem csak a
weboldalon olvasható, hogy a vendég az első, hanem valóban úgy érzi a
betérő, hogy róla szól a szálláshely. A Bocor Fogadóban nehéz olyat
kérni, amire ne lenne megoldás. Legyen szó drávai hajókázásról, bármikor
félbe hagyható biciklitúráról vagy arról, hogy a vendég saját magának
szeretne sütni valamit a kemencében, viszont fát pakolni és mosogatni
utál.
Ha kell, bekapcsolják a bulijakuzzit.
A Bocor Fogadó több lépcsőben épült fel. A központi épületben kilenc
franciaágyas szoba található, az alagsorban pedig egy kis wellness rész.
Ebben a tömbben kap helyet a recepció és – amikor nem lehet az udvaron –
itt étkeznek a vendégek. A másik épületben 4 apartman van, a 2,5
hektáros területen pedig a tenisz- és röplabdapálya mellett grillkonyha,
kemence, bográcsozó hely és első sorban lakóautók számára kialakított
kemping kapott helyet. Emellett található a három különböző jakuzzi is.
Az egyikben a víz áramoltatásának köszönhetően úszni lehet, a másik
klasszikus pezsgőfürdő, a harmadik pedig egy party jakuzzi, zenével,
fényekkel, stb. Amíg pedig a felnőttek fröccsöznek, a gyerekek a
játszótéren találnak aktív programot maguknak.
A kemping ötlete egyébként onnan jött, hogy 30-40 km-es körzetben
nem találni megfelelő minőségű ilyen szálláshelyet – mondja Csoba Balázs
üzletvezető, aki hozzáteszi, hogy mivel egy borvidék kellős közepén
vannak, természetesen a borturizmus az elsődleges, de ők az aktív
kikapcsolódást kedvelők felé is szeretnének nyitni.
Éppen ezért a szobaár tartalmaz egy ingyenes transzfert is Villányba.
A Bocor Fogadóba pedig egyre többen érkeznek nem csak 1-2 éjszakára,
hanem hosszabb időre. Nekik az apartman lehet az ideális választás.
Nálunk az érdeklődő vendégek nem automatikus válaszokat kapnak, hanem
egyedi, az igényekhez szabott árajánlatot, hiszen mást szeretne egy
pihenni vágyó pár, egy kisgyerekekkel érkező család, és egy, a zenélő
jakuzziban bulizó társaság.
Szájról-szájra terjed a Bocor híre
A fogadóban jellemzően baráti társaságok szállnak meg. Összesen 34
főnek van hely, és ez a szám jellemzően 2-3 csoport tagjaiból tevődik
össze. Az egyedi igények teljesítése a családias hangulat megőrzésének
legjobb módja – vallja az ügyvezető. 30-40 embernél nem fordul meg több
egy hétvégén a Bocorban, ennyi vendég egyedi igényire pedig még lehet
figyelni, a tapasztalat pedig az, hogy meghálálják, hiszen nagyszerűek a
visszajelzések – teszi hozzá.
Csoba Balázs szerint egyébként a környékbeli vendéglátók közül
kevesen gondolkodnak gyalogos vagy bringatúrában, pedig nagyon jók a
lehetőségek. Kiépített, látványos túraútvonalak vannak. Siklóson élmény,
Harkányban termálfürdő, Pécsen kulturális és gasztroélmények várják a
villányi turistákat, de le lehet menni a Drávára hajókázni is – ennek a
megszervezésében és az utaztatásban is tudnak segíteni a fogadóban.
Annyi program van, hogy sok a 3 napra – summázza Csoba Balázs.
Több olyan kérés is érkezett már a vendégek részéről, hogy a
megkezdett biciklitúrát akár félúton is be lehessen fejezni. Ez akkor
jöhet jól, hogyha a vendégek eltekernek Villányba, ahol boroznak egy
picit, esetleg ebédelnek vagy vacsoráznak, és utána már nincs kedvük
hazabiciklizni. Olyankor elmennek értük, és a kerékpárokért. Persze
általában a villányi Bocor borozóban kötnek ki – teszi hozzá mosolyogva
Csoba Balázs.
A vendégek persze rögtön látják, hogy az egyedi kérések nyitott
fülekre találnak. Van olyan baráti társaság, akik már több alkalommal
kérték, hadd készítsék el a saját vacsorájukat a kemencében. Olyankor a
leadott lista alapján a fogadó személyzete bevásárol nekik, és kedvükre
főzhetnek – még a terítéssel és az elpakolással sem kell bajlódni.
A tulajdonosok árban a nagyok alá lőtték be a Bocort, a három
szálláskategóriának köszönhetően pedig nagyobb célcsoportot tudnak
befogni: a franciaágyas szobákban a párokat, az apartmanokban
családokat, a kepmingben pedig első sorban lakóautósokat várnak.
Lengyelek, horvátok, hollandok, németek lesznek a célcsoport, és
várhatóan jövőre már igencsak előre kell majd foglalni, hiszen a
lakóautóval kempingezők rendszerint egy évvel előre tudják, hogy hová
mennek majd legközelebb – mesél a tapasztalatokról Csoba Balázs. Ha most
kezdjük eljuttatni hozzájuk az információt, hogy milyen új lehetőség
van Villány mellett, az nagyjából 2 év múlva érik be – mondja,
hozzátéve, olyan is volt, hogy Siklóson, a benzinkútnál találkozott
német lakóautóval, akit meginvitált a Bocorba, és azóta évente 2-3
alkalommal vendég. A borfesztiválkor 6 db lakóautó állt itt, mert már
hozta a barátait is – érvel a szájmarketing mellett az üzletvezető.
Borok a szomszédból
A Bocorban a vendéglátásra és az üdültetésre helyezik a fő hangsúlyt.
Az üzemeltetés mellett nem lenne idő teljes értékű borok készítésére,
így a pincemunkákat egy szakavatott borászra bízták. 4,5 hektárról
készülnek a Bocor borok, erre a területre épül a szortiment. Ebből egy
hektár rögtön a fogadó mellett van, ott kékfrankos, pinot noir és syrah
terem – ebből készül minden évben a rozé.
A szortiment összesen 7 tételből áll, portugieser, chardonnay,
cabernet franc és sauvignon, rozé és házasítások készülnek, a stílus
pedig a társasági, könnyed, gyümölcsös borok porondjára teszi a Borcor
Fogadó tételeit. A legtöbb bor reduktív, a chardonnay 6 hónapot, a
cabernet sauvignon az évjárattól függően 4 vagy 8 hónapot tölt hordóban.
Az évente készülő 20-25 ezer palacknak több mint a fele helyben fogy
el, a többi a környékbeli éttermekben, hotelekben található meg és céges
partnereknek értékesítik őket.
A jövőben egyre több helyen szeretnék megmutatni a boraikat is, így a
tervek között szerepel benevezni őket néhány borversenyre, de egyéb
tervek is vannak még, hiszen egy új, négy szintes épületben kap majd
helyet az érlelő, a bemutatóterem, de lesz benne tárgyaló, iroda,
konferenciaterem és konyha is. Valami azt súgja, hogy sokat hallunk még a
Bocor Fogadóról.